Yazılar

COVID-19 Ücretsiz Eğitim İçerikleri

By admin on Nisan 27, 2020 0 Comments

 

İlk olarak Aralık 2019’un ortasında Çin’in Wuhan Kentinde görüldüğü açıklanan Koronavirüs tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına almıştır. Bu yeni virüsün adı, genetik olarak 2003 SARS salgınından sorumlu olan koronavirüs ile ilişkili olması sebebiyle Uluslararası Virüs Taksonomisi Komitesi tarafından 11 Şubat 2020’de “ciddi akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2)” olarak açıklanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü ise, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile geliştirilen yönergeleri takip ederek 11 Şubat 2020’de bu yeni hastalığın adını “COVID-19” olarak duyurmuştur1. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlüğünün yayınladığı vaka bilgilerine göre ülkemizde ise ilk vaka 10 Mart 2020 tarihinde bildirilmiştir2. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak ilan edilmiştir3.

185 ülkede, hastalığın yayılmaya devam etmesiyle günümüze kadar 2.6 milyondan fazla teyit edilmiş koronavirüs vakası açıklanmıştır4. DSÖ’nün kılavuzluğu eşliğinde, ülkelerin almış olduğu yayılımı engelleme ve virüs ile mücadele tedbirleri ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Ancak Koronavirüs (COVID-19), hastaneler, acil tıbbi hizmetler ve uzun süreli bakım tesisleri üzerinde büyük bir eğitim yükü yaratan bir sağlık krizi yaratmıştır. Dieckman ve arkadaşları, 2020’de ve potansiyel olarak gelecekteki benzer pandemilerde küresel COVID-19 krizinin yönetilmesine yardımcı olmak için medikal simülasyonun büyük bir potansiyele sahip olduğunu anlatan çalışmalarında, simülasyon ile eğitimin çok sayıda sağlık uzmanının ve çeşitli geçmişe sahip öğrencilerin hastaneye hazırlanmasını ve eğitimini hızlı bir şekilde kolaylaştırabildiğini ve de deneyimsel öğrenme yoluyla işgücü kapasitesini arttırmak için kullanılabilir olduğunu belirtmektedir. Yayınladıkları makalede, simülasyonun sağlık hizmeti sağlayıcılarının iş yapılarının ve süreçlerinin optimizasyonuna da katkıda bulunabildiği ve bu potansiyeli ile sağlık kuruluşlarında baskı altında nasıl kullanılabileceğini paylaşmışlardır5. Makalenin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Sosyal mesafeye duyulan ihtiyaca rağmen, kritik prosedür becerileri konusunda sürekli eğitim ve öğretime ihtiyaç duyulmaktadır. Sınıf ya da laboratuvar ortamı dışında uzaktan erişime uygun içerikle geçiş becerileri veya kriz yönetimi eğitimlerine yardımcı olmak için etkileşimli çevrimiçi formatlar sunarak, bu dönemdeki ihtiyacı karşılamak için katkıda bulunmaktadırlar. Bu zorlu süre boyunca, tıp camiasını desteklemek için sağlık eğitiminde simülasyon alanında hizmet gösteren Laerdal ve Simulab gibi önde gelen firmalar yeni ve yaratıcı yollar bulmaya çalışmaktadır. Bu sebeple, COVID-19 salgını boyunca sağlık hizmeti sağlayıcılarının hazırlanmasına, planlanmasına ve harekete geçmesine yardımcı olacak ücretsiz kaynaklar geliştirmiştir:

 

 

Dünyanın önde gelen eğitimcileriyle yakın işbirliği içinde çalışarak, 25 yılı aşkın deneyimiyle gerçekçi anatomi ve dokunun sınırlarını zorlayan simülatörlerin üreticisi Simulab bu süreç boyunca, tıp camiasındaki nitelikli eğitim programlarına mevcut müfredat hizmetlerinin çevrimiçi didaktik bölümüne ücretsiz erişim sunmaktadır. Çevrimiçi CVC eğitim modulleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen bu bağlantıyı ziyaret ediniz. Ayrıca Simulab COVID-19 Kaynak Merkezinde CVC çevrimiçi eğitim modullerine ek olarak, simülatör temizliği ve sanitizasyonu, yoğun bakım ünitesi eğitim kaynakları ve de sütur atma becerileri eğitimi gibi kaynakları da sunmaktadır. Simulab COVID-19 Kaynak Merkezine ulaşmak için lütfen bu linki tıklayınız.

Koronavirüs kaynaklı hastalık, etkileri ve firmaların çözümlerinin nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edindikçe paylaştıkları kaynaklar çeşitlenmekte ve güncellenmektedir. Yukarıda paylaşmış olduğumuz kaynakların sizlere yardımcı olmasını diliyoruz. Biliyoruz ki dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu bu krizden siz sağlık profesyonelleri ve eğitimcileri sayesinde en az hasarla çıkacağız.

Hep birlikte bu zorlu zamanları atlatacağımızı umut ediyoruz.

Saygılarımızla,

Medakon Medikal

Referanslar:

  1. World Health Organisation. (April 2020) Naming the coronavirus disease (COVID-19) and the virus that causes it.https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/naming-the-coronavirus-disease-(covid-2019)-and-the-virus-that-causes-it#:~:text=ICTV%20announced%20%E2%80%9Csevere%20acute,on%2011%20February%202020.
  2. T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (Nisan 2020) Günlük Vaka Sayıları https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/gunluk-vaka.html
  3. World Health Organisation. (March 2020) WHO Director-General’s opening remarks at the media briefing on COVID-19 – 11 March 2020;https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19—11-march-2020
  4. Visual and Data Journalism Team, BBC News. (April 2020)
    Coronavirus pandemic: Tracking the global outbreak https://www.bbc.com/news/world-51235105
  5. Dieckmann, P., Torgeirsen, K., Qvindesland, S.A. et al. The use of simulation to prepare and improve responses to infectious disease outbreaks like COVID-19: practical tips and resources from Norway, Denmark, and the UK. Adv Simul53 (2020). https://doi.org/10.1186/s41077-020-00121-5

Comments are closed.

error: Content is protected !!